back

До уваги найманих працівників підприємств, установ та організацій

09 квітня 2021

 

 

Соціально-трудові відносини (далі – СТВ) є ключовим елементом будь-якої економічної системи. Ситуація у цій сфері в Україні залишається нестабільною, що перешкоджає розвитку трудового потенціалу країни.

З метою сприяння поліпшенню стану СТВ, прогнозування та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К), здійснення посередництва при вирішенні таких спорів, у 1998 році Указом Президента України утворено Національну службу посередництва і примирення як постійно діючий державний орган.

Служба має свої відділення в областях, де працюють висококваліфіковані фахівці та експерти з питань вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

На Чернігівщині відділення НСПП (далі – Відділення) працює з січня 2001 року, що є структурним підрозділом Національної служби посередництва і примирення – постійно діючого державного органу для врегулювання КТС(К), утвореного Президентом України відповідно до Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”.

Виконуючи свої повноваження щодо сприяння поліпшенню стану СТВ в регіоні, основні зусилля Відділення спрямовані, перш за все, на: запобігання виникненню КТС(К); забезпечення своєчасного приведення у правове русло стихійних проявів протестної поведінки працівників і вирішення КТС(К), що виникають на підприємствах, в установах та організаціях; здійснення посередництва і проведення запобіжних процедур примирення; залучення всіх причетних представницьких органів заради вироблення взаємоприйнятих рішень по усуненню дестабілізаційних чинників, що виникають між сторонами СТВ.

Особлива увага в роботі приділяється налагодженню ефективної взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями профспілок і роботодавців в частині організації та вжиття спільних дій щодо сприяння врегулюванню конфліктних ситуацій, у відповідності до ст.24 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії», Закону України «Про організації роботодавців».

Фахівці Відділення здійснюють безпосередні виїзди на підприємства, в установи та організації з метою вивчення стану СТВ, надання керівникам та профспілковим активам консультацій і роз’яснень норм діючого законодавства про працю, зокрема, про колективні трудові спори.

Діючи в межах повноважень, Відділення проводить прийом громадян, яким безкоштовно надає правову допомогу із зазначених питань.

З метою оперативного комплексного правового врегулювання та поліпшення стану справ в сфері вирішення розбіжностей, які виникають між сторонами СТВ, забезпечення реалізації повноважень Національної служби посередництва і примирення щодо завчасного сприяння запобіганню виникнення КТС(К) та акцій протесту в трудових колективах підприємств, установ, організацій у Відділенні запроваджена «гаряча» телефонна лінія за номером телефону  (0462) 77-62-77. До питань сфери СТВ, які виникають щодо рішень, дій (бездіяльності) роботодавця, які порушили права і законні інтереси найманих працівників і можуть бути оскаржені, належать розбіжності щодо:

а) встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту;

б) укладення чи зміни колективного договору, угоди;

в) виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень;

г) невиконання вимог законодавства про працю (в т.ч. заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам);

д) тощо.

Питання, які не відносяться до врегулювання вищезазначених розбіжностей, розглядають інші державні органи в межах своїх повноважень.

У зверненні, що адресується до Відділення НСПП, має бути зазначено прізвище, ім’я по батькові, місце проживання представника трудового колективу, викладено суть порушеного питання.

У разі виникнення передумов дестабілізації стану трудових відносин через порушення вимог чинного законодавства про працю, колективних договорів (угод), тощо, які можуть призвести до загострення суперечностей між працівниками і роботодавцями та акцій протесту, пропонуємо завчасно звертатись за сприянням для оперативного здійснення заходів по локалізації ймовірних конфліктних ситуацій.

Сподіваємось, що реалізація спільних зусиль в межах повноважень, визначених чинним законодавством, активізація подальшої співпраці в роботі буде й надалі сприяти стабілізації і поліпшенню соціального мікроклімату у трудових колективах підприємств, установ та організацій області.

Адреса відділення НСПП в Чернігівській області: 14000, м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909, телефон: (0462) 77-62-77.