back

Запобігання та протидія торгівлі дітьми

26 липня 2021

Запобігання та протидія торгівлі дітьми

Торгівля людьми– це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують

Консультацію з цього питання надає начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко.

Щороку близько 1,2 млн дітей у світі стають жертвами торгівлі людьми.Згідно із дослідженням, проведеним спільно Міжнародною організацією з питань міграції, 66 % українських підлітків та молодих людей у віці від 13 до 20 років готові погодитися на ту чи інші сумнівну пропозицію, у результаті якої вони можуть стати жертвою торгівлі людьми. Найбільш вразливими є діти із проблемних родин, а також ті підлітки, які ніде не навчаються та не працюють.

Торгівля людьми, рабство та примусова експлуатація дітей завжди лежали поза площиною прав і основоположних свобод людини. Проблема є надскладною та потребує комплексного підходу до її вирішення.

Основними формами торгівлі дітьми в Україні є:

  • продаж дітей;
  • примусове жебрацтво;  
  • сексуальна експлуатація; 
  • примусова праця;
  • виробництвом порнографічної продукції;
  • трансплантація органів;
  • використання дітей у збройних конфліктах та для дрібної злочинної діяльності.

Причини розповсюдження торгівлі дітьми в Україні

  • Низький матеріальний статок родин, складні життєві обставини сімей та недостатня поінформованість. Загалом причин для поширення торгівлі дітьми в Україні є досить багато: це і складна економічна ситуація – «зріст цін і падіння доходів», іформальне ставлення до проблеми з боку виконавчої влади,ікриза цінностей, інедосконалість чинного законодавства. Серед інших причин називалися вікові особливості розвитку дітей, коли останні можуть не ідентифікувати, що опинилися в ситуації торгівлі людьми, корупціяпопит-пропозиція, віртуальна реальність, втрата основних цінностей.
  • Збройний конфлікт на території України випливає на поширеність торгівлі дітьми через зростання бідності. Торгівля людьми й дітьми є поширеним явищем на непідконтрольних Україні територіях, проте немає ніякої можливості оцінити її масштаби. Серед основних її форм в зоні конфлікту це використання дітей як інформаторів, залучення неповнолітніх у збройний конфлікт.

Слід розуміти, що молодь особливо чутлива до брехливих пропозицій. Причини цього можуть бути дуже індивідуальними: хтось прагне легких грошей, а хтось – пригод. У будь-якому разі, рисою, що об’єднує підлітків – жертв торгівлі людьми – є їхня необізнаність та відсутність повноцінного усвідомлення тих ризиків, які можуть приховуватися за обгорткою вигідних пропозицій. Багато із них або взагалі не замислюються про вірогідність бути проданим у рабство.

  • Найбільш вразливою категорією дітей та підлітків є ті, хто ніде не навчається або не працює. Перебуваючи у такій ситуації, вони фактично виключаються із соціального життя, яке є способом захисту від рабства. Окрім того, ледарство часто супроводжується незадовільним матеріальним становищем, що, своєю чергою, стає причиною надання підлітками згоди на ризиковані пропозиції.

Основними шляхами протидії торгівлі дітьми в Україні є:

  • поширення інформації в суспільстві щодо торгівлі дітьми, просвітницькі кампанії як для дорослих, так і для дітей,
  • покращення взаємодії між державою та неурядовими організаціями в цій сфері,
  • відсутність єдиної чіткої системи збору статистичної інформації про кількість випадків та жертв торгівлі людьми,
  • покращення соціального та матеріального добробуту українців та зміни в законодавстві,
  • розвиток соціальної роботи в громадах.

Нагадуємо, що для отримання юридичної допомоги можна звернутисядо Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомогиза адресою: м. Чернігів, пр-кт Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0800213103.