back

Ваучер на навчання - новий професійний старт, у тому числі - для переселенців

24 травня 2023

Можливістю стати більш конкурентоспроможними на ринку праці скористалися 3 переселенки на Чернігівщині. Людмила Петренко, Наталія Окусок та Наталія Пахомова повернулися до рідного Сновська з Бучі. Коли фахівці служби зайнятості запропонували отримати ваучер на навчання, то погодились без зайвих вагань, обравши професію кухаря, яку наразі здобувають у Сновському вищому професійному училищі лісового господарства.

За плечима у кожної по професії – вихователя, продавця та бухгалтера відповідно, які, на жаль, у житті не знадобились. Жінки працювали прибиральницями у готельних та ресторанних закладах Бучі. Тепер же там потрібні кухарі. Отож, сподіваються повернутися на попередню роботу вже за новою професією.

Навчання розпочалося 10 квітня і триватиме по 25 липня. За 3,5 місяців слухачі, а їх 15 осіб, дистанційно опанують теорію і пройдуть виробничу практику. Таким чином, у короткий термін, за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, вони отримають затребувану у роботодавців професію.

Нагадаємо: ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей. І для його отримання не потрібно реєструватися у службі зайнятості.

Окрім внутрішньо переміщених осіб, ним можуть скористатися громадяни віком 45+; звільнені з військової служби (крім строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Держспецзв’язку, податкової міліції тощо; звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України; люди з інвалідністю; особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України; особи, які у період дії воєнного стану отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії.

За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію. Професію чи спеціальність, заклад освіти та форму навчання людина вибирає самостійно. Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент прийняття рішення про його видачу. Нині це - 26 840 гривень. Якщо вартість навчання більша, то різницю доплачує людина або ж роботодавець.

На Чернігівщині цьогоріч службою зайнятості видано 176 ваучерів на навчання. Наші земляки обрали такі професії: електрогазозварник, кухар, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, машиніст крану автомобільного, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, монтажник гіпсокартонних конструкцій.

Докладніше про ваучери та хто може скористатися ними читайте на нашому сайті за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

За консультаціями звертайтесь на наш канал онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

 

                                           Світлана Шеремет, обласний центр зайнятості