back

Як юристи системи БПД надають правничу допомогу близьким родичам зниклих безвісти

06 жовтня 2023

До юристів системи безоплатної правничої допомоги дедалі частіше звертаються близькі зниклих безвісти українців — як військових, так і цивільних. Цього року таких звернень було майже 1000.

Ці люди потребують правничої допомоги для отримання інформації про алгоритм дій у разі зникнення людини чи у випадку недотримання строків розгляду звернень членів сімей безвісно відсутніх військовослужбовців, про права членів сімей зниклих безвісти, зокрема військовослужбовців, оформлення одноразової грошової допомоги чи розв’язання інших життєвих проблем, що виникли внаслідок зникнення близької людини. 

До системи БПД їх часто перенаправляють інші установи чи організації.

«До нас звертаються родичі зниклих безвісти військовослужбовців та цивільних осіб. Зазвичай ці клієнти дізнаються про нас від органів місцевого самоврядування, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і Благодійної організації Фонд УГКЦ “КАРІТАС”, яка працює з переселенцями», — розповідає завідувачка Романівського бюро правової допомоги Жанна Пасенко.

У столиці більшість таких перенаправлень відбувається з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який допомагає родинам та близьким захисників і захисниць України, що потрапили в полон або зникли безвісти. Понад рік юристи Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги раз на тиждень забезпечували діяльність консультаційного пункту доступу до безоплатної правничої допомоги в приміщенні штабу. Зараз співпраця триває у форматі перенаправлення клієнтів до бюро правничої допомоги.

На Вінниччині дуже часто родичі зниклих безвісти звертаються до юристів під час виїзних прийомів робочих груп, до яких входять, зокрема, представники обласної військової адміністрації і юристи системи БПД. Крім того, контакти точок доступу до правничої допомоги кладуть у пакунки з гуманітарною допомогою, які роздає ОВА.

Які послуги можуть отримати родичі зниклих безвісти від системи БПД

Правнича допомога родичам зниклих безвісти включає консультації, допомогу у складенні документів правового характеру (скарг, заяв, окрім документів до суду), надання контактів установ та організацій, де можна отримати необхідні послуги чи інші види допомоги.

Також юристи посилюють взаємодію з державними органами щодо захисту прав таких сімей.

«Члени сімей зниклих безвісти осіб, як військових, так і цивільних, звертаються до нашого центру, зокрема, з проханням допомогти у пошуках. Ми не тільки надаємо роз’яснення, але й допомагаємо складати звернення про зникнення людини до відповідного територіального органу Національної поліції України», — зазначила заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

Часті питання звернень

Питання, з якими звертаються до системи БПД родичі зниклих безвісти, різні, серед них такі:

  • алгоритм пошуку зниклих безвісти;
  • отримання посвідчення члена сім’ї особи, що зникла безвісти за особливих обставин;
  • отримання одноразової грошової допомоги та соціальних пільг;
  • механізм внесення даних до реєстру зниклих безвісти й порядок визнання людини зниклою безвісти;
  • порядок зміни статусу зі зниклого безвісти на полоненого;
  • право на звільнення з військової служби близьких родичів зниклих безвісти військовослужбовців;
  • порядок встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана зниклою безвісти тощо.

Приклади допомоги

Визнати чоловіка безвісно відсутнім

До Ірпінського бюро правової допомоги звернулась жінка. Вона розповіла, що під час бойових дій в Ірпені вона втратила зв’язок зі своїм чоловіком. 

Юристи системи безоплатної правової допомоги проконсультували жінку, допомогли в зборі документів, прийняли звернення на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Їй призначили адвоката для складання процесуальних документів та представництва інтересів в суді для визнання чоловіка безвісно відсутнім.

«Він не був військовослужбовцем і також не був членом територіальної оборони. Минуло більше року, інформації про те, що він загинув немає, тому було прийнято звернення на надання БВПД про визнання особи безвісно відсутньою», — розповіла завідувачка Ірпінське бюро правової допомоги Людмила Гараніна. 

Отримати інформацію

У березні 2023 року до Старокостянтинівського бюро правової допомоги, що на Хмельниччині, за перенаправленням з територіального центру комплектування та соціальної підтримки звернулася внутрішня переселенка з Луганщини. 

Жінка хотіла отримати інформацію стосовно пошуку її сина, який вважається зниклим безвісти з травня 2022 року. Оскільки у матері не було жодної інформації про долю сина, крім сповіщення сім’ї, юристка бюро Вікторія Грозян склала заяву до військової частини, де він проходив службу. 

В прохальній частині заяви просила надати: 

  • інформацію щодо дій, спрямованих на пошук старшого солдата; 
  • інформацію щодо статусу старшого солдата (зниклий чи загиблий); 
  • документи, які підтверджують статус зниклого безвісти або виключення його зі списків особового складу у зв’язку із загибеллю. 

Згодом жінка повідомила юристці, що отримала від військової частини всі документи, які просила у заяві, зокрема й про результати службового розслідування.

Встановити батьківство

До Петриківського бюро правової допомоги, що на Дніпропетровщині, звернулася Марина, яка повідомила що з 2005 року жила у незареєстрованому шлюбі зі Степаном. У них народилася донька. У свідоцтві про народження батько був записаний зі слів матері. Чоловік батьківство не заперечував, написав заповіт на доньку та мав намір потім визнати батьківство.

У 2022 році чоловіка мобілізували до лав ЗСУ. Марина з донькою підтримували родинні відносини з чоловіком, часто телефонували одне одному та переписувалися. 

У квітні 2022 року під час артилерійського обстрілу у Донецькій області чоловік зник безвісти. Згодом Марина звернулася до системи безоплатної правничої допомоги.

Під час консультації юристка порадила клієнтці через суд встановити факт батьківства та внести зміни до актового запису про народження дитини для отримання виплат на доньку, оскільки батько має статус зниклого безвісти.

Оскільки середньомісячний дохід Марини не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, вона має право на безоплатну вторинну правничу допомогу. Допомагати клієнтці зі складенням заяви до суду призначили завідувачку Петриківського бюро правової допомоги Ларису Орел.

Суд повністю задовольнив заяву про встановлення факту батьківства. Тепер донька зниклого безвісти військовослужбовця має можливість отримати всі належні їй виплати та допомоги і користуватися пільгами.

Розв’язати побутову проблему

До Березанського бюро правової допомоги, що на Миколаївщині, звернулася мати військовослужбовця. Жінка розповіла, що втратила з сином зв’язок пів року тому. В телефонному режимі матері повідомили про ймовірну загибель сина, однак вона була впевнена, що бачила його по телевізору в групі полонених з Азовсталі, тому мала надію, що син живий. 

До того ж, через помилку соціального працівника, жінка була позбавлена пільги на оплату за житлово-комунальні послуги, у зв’язку з чим виникла заборгованість. Водночас монетизація пільги надходила на рахунок сина в банку, з якого мати не могла зняти кошти для погашення боргу.

Юристка бюро пояснила жінці, куди звернутися для пошуку сина. А також написала заяву до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, щоб вирішити питання з виплати пільги у грошовій безготівковій формі на пенсійний рахунок матері.

«Допоки компетентні органи займаються розшуком людей, ми намагаємося зробити усе можливе, щоб допомогти людям розв’язувати ті правові проблеми, які виникли внаслідок зникнення військового», — розповіла завідувачка Березанського бюро правової допомоги Людмила Бенедюк. 

Сприяти встановленню факту перебування в полоні

До Ужгородського бюро правової допомоги звернулася переселенка з Маріуполя. Одразу після вторгнення її чоловік вступив до лав територіальної оборони. Однак через окупацію Маріуполя чоловік не був включений до ЗСУ, а місцева територіальна оборона припинила існування. 

Під час окупації чоловік потрапив у полон. Про це жінка дізналася від знайомих. Проте в офіційних списках полонених чоловік не значиться.  

Працівники бюро надали клієнтці встановлений Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України зразок заяви для звернення про отримання допомоги.

Проте одним з обов’язкових додатків до заяви про отримання грошової допомоги є відомості або документи, що підтверджують факт позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України в поточному році. Таких відомостей жінка не мала.

Фахівці бюро допомогли скласти заяву для встановлення факту позбавлення чоловіка клієнтки особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Комплексна допомога

До Павлоградського бюро правової допомоги звернулася дружина зниклого військовослужбовця Національної гвардії України. Пані Дарина розповіла, що у лютому 2023 року вона втратила зв’язок з чоловіком, який боронив Бахмут. Через декілька днів їй прийшло сповіщення від військової частини, що чоловік зник безвісти. 

Юристка місцевого центру надала жінці детальну консультацію щодо алгоритму дій з пошуку військовослужбовців і список контактів установ та організацій, що здійснюють пошуки зниклих військовослужбовців, а також допомогла заповнити відповідні анкети з пошуку зниклих безвісти. 

Через деякий час пані Дарина знову звернулася до фахівців системи БПД, цього разу з питанням про отримання грошового забезпечення чоловіка. 

Юристка склала до військової частини заяву про здійснення виплат грошового забезпечення зниклого військовослужбовця його дружині. 

Крім того, постало питання призначення пенсії у звʼязку із втратою годувальника для доньки військовослужбовця, оскільки під час самостійного звернення до органів ПФУ жінка отримала відмову. 

Юристка докладно пояснила, що клієнтка має право звертатися до органів Пенсійного фонду України в інтересах дитини.

Звернутися до військової частини щодо звільнення зі служби родича зниклого безвісти

До Вознесенського бюро правової допомоги звернулася мати військовослужбовця. Під час оборони Бахмута вона втратила з ним зв’язок, його доля невідома. Жінка була в розпачі, адже не знала, як і де шукати свого сина. 

Працівниця бюро проконсультувала жінку, розповіла про план її подальших дій. Окрім цього, юристка допомогла скласти заяву до командира військової частини про звільнення з військової служби її молодшого сина, оскільки, відповідно до ст. 26 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти.

Звернутися до ТЦК щодо виплат

До Одеського бюро правової допомоги №4 звернулась жінка, чий єдиний син з перших днів повномасштабного вторгнення рф пішов захищати Україну. Згодом жінка отримала сповіщення, що під час виконання бойових завдань в районі населеного пункту Бахмут Донецької області її син зник безвісти. 

Оскільки син фактично утримував матір, після його зникнення жінка потребувала матеріальної підтримки — грошового забезпечення, яке отримував її син. 

Юристка проконсультувала клієнтку й допомогла їй скласти до районного ТЦК та СП заяву про отримання грошового забезпечення військовослужбовця, який зник безвісти.

Відкрити кримінальне провадження

До  Київського бюро правової допомоги №7 звернулася жінка — мати військового, який зник безвісти. Вона розповіла, що його незаконно мобілізували, бо у сина є захворювання, за яким він — обмежено придатний до військової служби. А у висновку ВЛК це захворювання не вказане.

Одразу після навчальної частини чоловіка направили на передову, де він і зник безвісти. 

Жінка звернулася до ДБР із заявою про порушення кримінальної справи щодо неправомірних дій ВЛК. Однак кримінальне провадження не порушили.

Оскільки клієнтка має статус ВПО, а отже і право на безоплатну вторинну правничу допомогу, юристка бюро Лариса Вербіло склала скаргу до слідчого судді щодо бездіяльності органів ДБР. Як результат — суд задовольнив скаргу клієнтки. Кримінальне провадження відкрили.

Також у  жінки було питання щодо отримання допомоги як члену сім’ї зниклого безвісти. Їй відмовляли. Юристи бюро поінформували клієнтку про два шляхи розвʼязання цього питання: оскарження у судовому порядку чи звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Вона скористалася можливістю звернутися до Уповноваженого. Після цього звернення жінка отримала допомогу.

Довідково. Близькі родичі та члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме).