back

ШУКАЄМО ПАТРОНАТНИХ ВИХОВАТЕЛІВ!

16 квітня 2024

ШУКАЄМО ПАТРОНАТНИХ ВИХОВАТЕЛІВ!

Для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові в своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту.

Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.

Якщо Ви – подружжя з досвідом виховання дітей, проживаєте на спільній житловій площі,  маєте час і любите працювати з дітьми, пропонуємо нову роботу – сімейний патронат.


Що таке патронат?
Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості –вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я.

Хто може стати патронатним вихователем?

Повнолітні громадяни України  які:

- перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;

- мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;

- мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

- не мають судимості;

- стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;

- зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

- пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Скільки дітей може бути одночасно влаштовано під патронат?

Одночасно в одну патронатну сім’ю влаштовуються діти (не залежно від їхньої кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

Який термін перебування дитини в патронаті?

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не повинен перевищувати 3 місяців, але в особливих випадках може бути подовжений до 6 міс.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні та в обов’язковому порядку пройшов спеціальний курс підготовки патронатних вихователів.

Які основні завдання патронатних вихователів?

– забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

– соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

– створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;

– підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Чому ця послуга потрібна саме сьогодні?

Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга сімейного патронату набуває ще більшої актуальності.

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.